Terminator trilogie//FC Bergman

ImageEen verlaten terrein achter Tour en Taxis. 100 opeen- en in dekentjes ingepakte mensen. Een eclectische verzameling meubels, spelen en andere spullen verspreid over het hele terrein en een gigantische afbeelding van Sylvester Stallone. Zo ziet de set van FC Bergman eruit als we de laatste avond gaan kijken naar hun Terminator Trilogie.

 Zoals we in de brochure kunnen lezen gaat de voorstelling over een man die wakker wordt in de 21e eeuw en ten onder gaat aan de oneindige keuzes die deze eeuw biedt. De belofte van vrijheid en succes dat voor iedereen bereikbaar is, als men maar de juiste keuzes maakt. Het falen door eigen verantwoordelijkheid. Een zoveelste voorstelling over het eeuwige zoeken en ten onder gaan in een maatschappij waar het selfmade ideaal hoog in het vaandel wordt gedragen.

 

Het thema is dus een beetje déjà vu en entendu. De Terminator Trilogie moet zijn effect en originaliteit dus halen bij de enscenering. Hoe breng je een thema dat al zo vaak op een originele manier? Het antwoord  dat FC Bergman op die vraag biedt, is eigenlijk geen antwoord. Omdat het een thema is dat iedereen kent en waarmee iedereen waarschijnlijk zelf in meer of mindere mate vertrouwd is, hoeft het gezelschap zich niet druk te maken over het overbrengen van een boodschap of het vertellen van een verhaal. De boodschap ís er. Het enige wat zij moeten doen is de boodschap nog harder laten aankomen of belichten op een andere manier. En dat doen ze verbluffend. Visueel zit de voorstelling prachtig in elkaar. Het acteren, de sporadische geluiden, de scene… Allemaal helpen ze mee bouwen aan de desolate verlaten sfeer die nodig is voor dit stuk. Een aanrader.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s